Tanju Okan
(27-08-1938 - 23-05-1996)
27 Ağustos 1938 tarihinde İzmir/Tire’de dünyaya geldi. Balıkesir Lisesi’ni bitirdi. Balıkesir Lisesi’nden mezun olduktan sonra İtalya’ya giderek şan eğitimi aldı. Lisedeyken ‘Kırmızı Değirmen (Red Mill)’ isimli bir grubu vardı. 1955’te Tango ve vals orkestrası olan Müfit Kiper Orkestrası kadrosundaydı. Orkestra elemanları Tanju Okan’dan başka Şevket Uğurluer, Erol Büyükburç, Kanat Gür, Ay-Feri, Vasfi Uçaroğlu ve Şerif Yüzbaşıoğlu idi.
1957’se Berkant’ın ilk profesyonel grubu olan piyanoda Mehmet Kurdoğlu, kontrbasta Attila Özdemiroğlu, bateri(davul)da Oktay Evren ve elektro gitarda Yurdaer Doğulu (ve Akşam gazetesindeki ünlülerin evliliklerinden ve bu arada Attila Özdemiroğlu’nun evliliğinden sözeden bir habere göre de Tanju Okan) ile birlikte çeşitli gece klüplerinde sahneye çıkmaya başladılar.
Jupiters’i (Jüpiterler=Jüpiter Kenteti'ni) kurdular ve Ankara’da Profesyonel müzik yaşamına 1960’ta Orduevi Orkestrası’nda solistlik yaparak 1961’de de Ankara’da çeşitli kulüplerde şarkı söyleyerek başladı. Aynı yıl Hava Kuvvetleri Komutanlığı Caz Orkestrası şefliğine getirilen Orhan Sezener ile ayrıca kendi orkestrası olan Orhan Sezener Orkestrası’nda kontrbas çaldı, Behiye Aksoy’un programı bitip dans müziğine geçildiğinde davul çalıp yabancı pop şarkılarında solistlik yaptı. Ertesi yıl İstanbul´a yerleşti ve Müfit Kiper Orkestrası’nın solisti oldu. İlk evliliğini yirmidokuz yaşında Nur Erbay’la yaptı ve sekiz ay süren bu birliktelikten Tansu (1962) adında bir oğlu oldu.
1963 yılında Amerika´da konserler verdi. Tanju Okan, Milli Orkestra’yla birlikte 1964’te Türkiye’yi, Balkan Müzik Festivali’nde temsil etti. “Kara Tren”, “Katibim” ve “Kundurama Kum Doldu” şarkılarıyla 2 Eylül 1964’teki Balkan Festivali’nde Türkiye’yi temsilen katılan Milli Orkestra’mızın solisti olarak şarkı söyledi.
1964 yılında “İbibikler Öter Ötmez Ordayım” adını taşıyan ilk kırkbeşliğini çıkardı. Fransız Barclay firmasıyla dört plak çalışması yapan Okan, 1968’de “Haydar Haydar” ile dikkati çekti.
1970’te çıkarttığı En büyük hiti “Hasret” ona Altın Plak Ödülü kazandırdı. 1971’de “Benim de Canım Var” ve “Bir Falcı Vardı” adlı çalışmasıyla geniş kitlelerce tanındı. 1972’de “Darla
Dirlada”, 1973’de “Öyle Sarhoş Olsam ki” ve “Koy Koy Koy” ile beğeni topladı. Nilüfer ve Modern Folk Üçlüsü ile seslendirdiği “Arkadaş Dur Bekle” çok sevildi.
1974’te Şerefe ve “Yıldönümü”, 1975’te görkemli sesiyle harika yorumladığı unutulmayan şarkılardan biri de “Kadınım” idi. Yine 1975’te “Benim Halkım”, 1976’da “Kemancı”,
“Dostlarım” ve “Kaderim” gibi bir çok parçasıyla şöhret buldu. “Kemancı” ve “Dostlarım” o yıl sevilen şarkıları oldu.
Bu arada ikinci evliliğini 1976 yılında Zerrin Erdoğan’la yaptı ve bu evliliği ondört ay sürdü. 1976’da yapılan 1. Uluslararası İstanbul Festivali-İstanbul Film ve Şarkı Festivali’ne “Forget It” isimli İngilizce seslendirdiği şarkı ile katıldı. Bu festivalin bir LP albümü de çıkarıldı. 1978’de “Çocukluğum” 45’liğini çıkarttı.
1980’li yıllarda şöhretinin mirasını yedi. Tanju Okan´ın son albümü 1995 yılında Marş Müzik´ten çıkan İşte Tanju Okan ´95 oldu. Yılların sırtına yüklediği yorgunluğa rağmen Başak Başer ve Reha Erdir´in söz ve müziğini yazdığı “Yağmurla Gelen Düşler”, “Artık Yoruldum”, “Mavi Gözler”, “Sevdiğimi Söyle”, “Bil Ki”, “Sensiz Esen Rüzgarlar”, “Kalbi Kırık Serseri”, “Anılarım”, “Bir Zamanlar” ve “Son Güller” adlı şarkıları seslendirdi.
1990’lı yılları Urla’da geçiren Tanju Okan siroz hastalığına yenik düşerek 23 Mayıs 1996’da aramızdan ayrıldı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder