Translate

Farklı Bir Gün Batımı Graham'ın Bahar Seçkileri


Farklı Bir Gün Batımı

Graham'ın Bahar Seçkileri


Hem çılgın hem  folk tınılarla dolu hazırlanmış bir seçki.

A
1 Fikret Kızılok – Leylim Leylim
2 Ananda Shankar – The River
3 Meral Atakök ve Üç Hürel – Masa Üstünde Testi
4 Taci Özmen - Çekilmez Bu Dünya
5 Gülsüm Kamu ve Ergun Özer Ork. – Aliyi Gördüm Aliyi
6 The Ghetto Brothers – Viva Puerto Rico Libre
7 New Colony Six – Elf Song (Ballad Of The Wingbat Marmaduke)
8 Syd Barrett – Golden Hair
9 Bruce Haack – Cherubic Hymn
10 Fikret Kızılok – Gözlerinden Bellidir
B
11 Hümeyra – Onu Bana Sakla
12 Zümra Aycan – Bilemedim
13 Augusto Martelli – Berjl's Tune
14 The Ghetto Brothers – You Say You Are My Friend
15 Cici Kızlar - Gencim, Yaşamı Severim
16 Gülcan Opel – Gavuşmak Hayal Oldu
17 Arif Sağ - Bizim Şarkımız
18 Ali Rıza Binboğa - Dost Kazanmak Kolay Değil


"Voyage Sans Retour" (Fransızca: Dönüşü Olmayan Yolculuk), genellikle mistik, psikedelik ve içsel keşif temaları taşıyan müzikal derlemeler ya da konsept albümler bağlamında kullanılan bir ifadedir. Müzik dünyasında bu ifade; zaman, mekan ve tür sınırlarını aşan, dinleyiciyi transa benzer bir ruh haline sürükleyen parçalarla dolu bir "ses yolculuğu" anlamına gelir.


Burada "Voyage Sans Retour", muhtemelen 1970’lerin psikodelik folk, Anadolu rock, jazz-funk ve eksperimental türlerinden oluşan bir karışımı tanımlamak için metafor olarak kullanılmış gözüküyor.Bu tür seçkiler:

  • Hafif uyuşturucu etkisi hissi veren ses peyzajları (trippy)
  • Geleneksel melodilerin modern düzenlemeleri (folky)
  • Yer yer Anatolian Rock gibi yerel unsurların batı müziğiyle birleşimi
  • Müzikal sınırların dışına çıkmayı teşvik eden anlatılar içerir.

İlkbaharı karşılamak için, 'Voyage Sans Retour' ve 'Bees & Things & Flowers' ruhunu taşıyan trippy ve folky bir seçkiyle geldim.

Bu sefer, parçaların büyük bir kısmı Anadolu / Türk 45'lik plaklardan oluşuyor. Fikret Kızılok, eşsiz sesiyle 'Leylim Leylim' adlı hitiyle bu yolculuğu başlatıyor. Ardından Hintli besteci Ananda Shankar'ın 'The River' adlı parçası geliyor. Bu parçayı, Anadolu halk müziğinin harika örnekleri takip ediyor – genç Hürel Kardeşler ile birlikte çalan Meral Atakök, protest şarkıcı Taci Özmen ve eski bir Alevi şiiri olan 'Aliyi Gördüm Aliyi'nin tüyler ürpertici bossa nova versiyonunu seslendiren oyuncu Gülsüm Kamu.

New York City'li az bilinen Latin garage rock grubu The Ghetto Brothers, 'Viva Puerto Rico Libre' marşıyla devreye giriyor ve bizi daha psikedelik bir ana taşıyor: New Colony Six, Syd Barrett ve Bruce Haack ile. Ardından tekrar Türkiye’ye dönüyoruz — yeniden Fikret’le — ve ardından Hümeyra, Zümra Aycan ve Cici Kızlar üçlüsünden ilginç pop şarkıları dinliyoruz. Cici Kızlar, Quarteto Em Cy tarzında (« Gencim, hayatı seviyorum » sözleriyle) Türkçe boogaloo ritminde söylüyorlar ve bu da bizi Augusto Martelli'nin groovy 'Berjl’s Tune'u ile yeniden Ghetto Brothers'a bağlıyor.

'Gavuşmak Hayal Oldu' adlı parçada Gülcan Opel, bağlama ustası Arif Sağ ile birlikte yer alıyor; Arif Sağ, alışılmadık şekilde, sonraki parça 'Bizim Şarkımız'da Arabesk tarzında söylüyor. Ve sonunda, Ali Rıza Binboğa, destansı 'Dost Kazanmak Kolay Değil' ile bu macerayı noktalıyor.  





Hiç yorum yok: